Jak ugryźć kuchenne przygotowania wielkanocne? Kilka porad.
Cześć! Jesteśmy już na progu świąt Wielkiej Nocy, najwyższa pora na świąteczne porządki oraz przygotowania kuchenne. Dzisiaj zapraszam Was do poczytania mojego posta-pomocnika, który mam nadzieję pomoże Wam z ogarnięciem przedświątecznej gorączki, a w szczególności tej związanej z przygotowaniem ciast i potraw na wielkanocny stół.
1. Zaplanuj, rozplanuj, przekalkuluj.
To najważniejszy element przygotowań do wszelkich świąt, nie tylko tych Wielkiej Nocy. Poświęć trochę czasu na szczegółowe zaplanowanie listy zakupów i świątecznego menu, dzięki czemu później unikniesz niepotrzebnych nerwów i poczucia typu "o czymś chyba zapomniałem/am". Najpierw zastanów się jakie potrawy i ciasta chcesz mieć na wielkanocnym stole, pomyśl, które z nich przygotujesz własnoręcznie, a które kupisz już gotowe w sklepie, piekarni czy cukierni. Następnie na podstawie przygotowanego menu spisz listę zakupów, jednocześnie sprawdzając swoją spiżarnię - może się okazać, że część ze swojej listy znajdziesz w swoich zapasach. Listę rozłóż na dwie części - produkty, które możesz kupić już kilka dni przed świętami (np. warzywa konserwowe, majonez, chrzan) oraz te, które powinny być jak najświeższe na święta (np. wędlina, pieczywo).
2. Przejrzyj oferty sklepów i dokonaj zakupów.
Nie w każdym sklepie koszyk produktów z Twojej listy zakupów będzie kosztował Cię tyle samo. Możesz przepłacić lub zaoszczędzić. Jak uniknąć przepłacenia? Wystarczy, że przejrzysz gazetki reklamowe kilku marketów, a będziesz doskonale orientować się, gdzie najlepiej udać się na zakupy. Czasami opłaca się nawet rozplanować zakupy na więcej niż jeden sklep, zwłaszcza jeśli są w bliskich od siebie odległościach. Rozsądne, przemyślane zakupy naprawdę mogą oszczędzić nam portfel i poświątecznego kaca finansowego.
3. Skompletuj akcesoria kuchenne.
Odpowiednie wyposażenie kuchni to połowa sukcesu w przygotowaniach świątecznych, dotyczy to zwłaszcza akcesoriów kuchennych. Usprawniają one naszą pracę, przy czym zachwycają funkcjonalnością i praktycznością. Warto postawić na akcesoria wysokiej jakości, które będą służyły nam przez długi czas. Ze swojej strony mogę polecić Wam te marki Joseph Joseph. Akcesoria kuchenne marki Joseph Joseph do kupienia w sklepie Bellodecor, charakteryzują się doskonałą jakością, ciekawym wzornictwem i niezwykłą oryginalnością. Nadadzą charakteru każdej kuchni oraz uprzyjemnią przygotowanie posiłków. Asortyment marki Joseph Joseph jest ogromny - od podstawek, niewielkich narzędzi, poprzez wszelkiego rodzaju noże i wykrawacze, różnej wielkości miski i miseczki po funkcjonalne ociekacze do naczyń czy organizery do szuflad kuchennych, a także deski do krojenia. Każdy z pewnością znajdzie coś odpowiedniego do swojej kuchni.
4. Upiecz biszkopty i spody do ciast.
Z doświadczenia wiem, że w przygotowaniu ciast najdłużej trwa wykonanie biszkoptów i różnego rodzaju spodów. Z tego powodu najlepiej zabrać się za to wcześniej, a dopiero jak już mamy przygotowane wszystkie "półprodukty" wymagające pieczenia to wtedy przekładamy je masami po kolei. To naprawdę efektywne rozwiązanie. Pomaga uniknąć nam nie tylko niepotrzebnego rozpraszania uwagi towarzyszącemu wykonywaniu kilku czynności na raz, ale również sprzyja utrzymywaniu porządku na kuchennym stanowisku pracy. Ponadto, szczególnie biszkopty, są smaczniejsze gdy poleżą po upieczeniu chociaż przez jedną noc, takie jeszcze niczym nie przełożone.
Pieczony pasztet, żurek, schab ze śliwką - to tylko przykłady potraw, które możesz przygotować już 2-3 dni przed świętami. W Twoim świątecznym menu na pewno masz ujęte kilka potraw, które nie tylko możesz przygotować nieco wcześniej, ale co więcej będą miały lepszy smak, gdy trochę poleżakują. Dzięki temu później będziesz miała więcej czasu na zajęcie się potrawami z krótszym czasem przydatności do spożycia.
6. Przełóż i udekoruj ciasta ciasta.
Biszkopty i spody do ciast masz już gotowe, poleżały odpowiedni czas, więc pora na ich przekładanie i dekorowanie. Najpierw zabierz się za ciasta wymagające niewielkiego nakładu pracy, czasu oraz umiejętności, a na koniec zostaw sobie te składające się z wielu warstw, nieco bardziej skomplikowane.
To też odpowiednia pora na upieczenie sernika. Samo jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (chyba, że planujesz taki w niezwykle wymyślnej wersji), dłużej schodzi pieczenie, dlatego najlepiej zabrać się za niego jak już mamy przygotowane biszkopty i spody do pozostałych ciast.
7. Zrób sałatki.
Większość sałatek aby osiągnąć dobry smak musi się "przegryźć". Z tej przyczyny warto przygotować je przynajmniej dzień wcześniej niż zamierzamy je spożywać. Przygotowane sałatki najlepiej trzymać w lodówce lub bardzo chłodnym pomieszczeniu, aby nie przekisły. Dotyczy to szczególnie tych z jajkami, majonezem czy jogurtem.
8. Czas na pisanki.
Wiele ludzi zabiera się za dekoracje pisanek dopiero w Wielką Sobotę rano. Na szybko ozdabiają jajka, a potem z "wywieszonym jęzorem" pędzą z koszykiem na święcenie. W efekcie ani pisanki, ani nasz humor nie są do końca dobre. Dlatego też, warto zabrać się za malowanie jajek już dzień wcześniej. Wtedy na spokojnie można je poozdabiać, czerpiąc z tego także przyjemność, a nie tylko świąteczny obowiązek.
9. Przygotuj pozostałe potrawy.
W każdym regionie specjały wielkanocne przedstawiają się nieco inaczej. Łączy je to, że część z nich należy przygotować jak najbliżej świąt. A najbliższym dniem "roboczym" przed Wielką Nocą jest Wielka Sobota. To czas na ostatnie dopieszczanie przygotowanych już dań, a także zrobienie tych, które mają stosunkowo krótki czas przydatności i musimy wykonywać je na ostatnią chwilę przed świętami. Jeśli zastosowałeś/aś się do poprzednich punktów to te kilka dań, które Ci pozostały do zrobienia, będą ostatnią prostą w przedświątecznej krzątaninie kuchennej.
Oczywiście mogłabym wszystko przedstawić jeszcze bardziej szczegółowo, ale jestem pewna, że po przeczytaniu tych kilku punktów do głowy same nasuwają Wam się myśli co jeszcze dodalibyście do danego punktu. W takim razie teraz pora na realizację tego wszystkiego, do Wielkanocy zostało zaledwie kilka dni.
świetne porady :)
OdpowiedzUsuńDobry plan i nie zginiemy w kuchni :) Bardzo pomocny post szczególnie, jeśli to nasze pierwsze samodzielne święta :) Z mamą pod ręką jest o wiele łatwiej!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, A
Dziękuję za ten post, porady przydadzą się na pewno:)
OdpowiedzUsuńPięknie to wszystko rozpisałaś ; )) Święta tuż tuż, trzeba zacząć szykować ;D
OdpowiedzUsuńŚwietne porady :) Muszę się zabrać za przygotowania :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakich ja tu sobie zaległości u Ciebie narobiłam :D Ciekawe porady - te biszkoptowe stosuję nie od dziś :D
OdpowiedzUsuń