Pyszna szarlotka z jabłkami - prosty i szybki przepis
Przydałaby mi się jakaś solidna szafka metalowa http://erabox.pl/
na wszystkie akcesoria do pieczenia. Mam ich sporo i trzymam po kątach,
bo brakuje mi szafki, w której mogłabym pomieścić wszystkie w jednym
miejscu. Lubię piec ciasta itp., ciągle próbuję nowych przepisów, więc często dokupuję kolejne przybory do pieczenia.
W tym poście przychodzę do Was z prostym przepisem na szarlotkę. Przepisów na to ciasto jest całe mnóstwo, w wielu wersjach. Ja przedstawiam dziś taki, z którego zwykle korzystam i nigdy mnie nie zawiódł. Szarlotka z tego przepisu jest szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje i nie wymaga wielkiego nakładu finansowego. Smakuje wspaniale. Można jeść ją na ciepło lub na zimno, z lodami czy z bitą śmietaną.
W tym poście przychodzę do Was z prostym przepisem na szarlotkę. Przepisów na to ciasto jest całe mnóstwo, w wielu wersjach. Ja przedstawiam dziś taki, z którego zwykle korzystam i nigdy mnie nie zawiódł. Szarlotka z tego przepisu jest szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje i nie wymaga wielkiego nakładu finansowego. Smakuje wspaniale. Można jeść ją na ciepło lub na zimno, z lodami czy z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
3 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Na początku obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach (jeśli wolicie możecie pokroić je w cienkie plasterki), doprawiamy cynamonem. Odstawiamy, żeby się "przegryzły", a w międzyczasie zabieramy się za przyrządzanie ciasta.Jajka, margarynę i cukier miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszane wsypujemy do masy, dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy dokładnie mikserem. Ciasto wychodzi dosyć gęste, takie ma być.Gdy już wszystko mamy wymieszane to przekładamy połowę ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną bułką tartą/mąką formę o wym. 36 cm x 21 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na podpieczone ciasto jabłka, na nie dajemy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 minut.
Gdy szarlotka nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem. I gotowe :)
A ja tak uwielbiam szarlotkę! :-) Trafiłaś tym przepisem w 10!
OdpowiedzUsuńJabłka uwielbiam, ale ciast jabłkowych nie za bardzo :D Jabłko w ciastach lubi się z cynamonem, a ja z nim niestety nie :D
OdpowiedzUsuńWanilii dodaj zamiast cynamonu :P
UsuńMniam ale pysznie wygląda ,szkoda ze jestem na diecie :/
OdpowiedzUsuńZapraszam Nowy post
Zachęcam do obserwacji ;)
Mój blog
Z moim przepisem jest trochę zabawy, więc chętnie spróbuję Twojego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę pod każdą postacią! :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę robiła w sobotę :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńwygląda prawie jak jabłecznik mojej babcia ;)
OdpowiedzUsuń2 szkol. mąki? to chyba malutka blacha
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, na pewno spróbuję według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka, w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń