Pyszna szarlotka z jabłkami - prosty i szybki przepis

Przydałaby mi się jakaś solidna szafka metalowa http://erabox.pl/ na wszystkie akcesoria do pieczenia. Mam ich sporo i trzymam po kątach, bo brakuje mi szafki, w której mogłabym pomieścić wszystkie w jednym miejscu. Lubię piec ciasta itp., ciągle próbuję nowych przepisów, więc często dokupuję kolejne przybory do pieczenia.


W tym poście przychodzę do Was z prostym przepisem na szarlotkę. Przepisów na to ciasto jest całe mnóstwo, w wielu wersjach. Ja przedstawiam dziś taki, z którego zwykle korzystam i nigdy mnie nie zawiódł. Szarlotka z tego przepisu jest szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje i nie wymaga wielkiego nakładu finansowego. Smakuje wspaniale. Można jeść ją na ciepło lub na zimno, z lodami czy z bitą śmietaną.


SKŁADNIKI

3 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
cynamon
cukier puder do posypania

WYKONANIE

Na początku obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach (jeśli wolicie możecie pokroić je w cienkie plasterki), doprawiamy cynamonem. Odstawiamy, żeby się "przegryzły", a w międzyczasie zabieramy się za przyrządzanie ciasta.
Jajka, margarynę i cukier miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszane wsypujemy do masy, dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy dokładnie mikserem. Ciasto wychodzi dosyć gęste, takie ma być.
Gdy już wszystko mamy wymieszane to przekładamy połowę ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną bułką tartą/mąką formę o wym. 36 cm x 21 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na podpieczone ciasto jabłka, na nie dajemy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 minut.
Gdy szarlotka nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem. I gotowe :)





Lubicie ciasta z jabłkami? 





Komentarze

  1. A ja tak uwielbiam szarlotkę! :-) Trafiłaś tym przepisem w 10!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka uwielbiam, ale ciast jabłkowych nie za bardzo :D Jabłko w ciastach lubi się z cynamonem, a ja z nim niestety nie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ale pysznie wygląda ,szkoda ze jestem na diecie :/
    Zapraszam Nowy post
    Zachęcam do obserwacji ;)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moim przepisem jest trochę zabawy, więc chętnie spróbuję Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem co będę robiła w sobotę :).

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda prawie jak jabłecznik mojej babcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. 2 szkol. mąki? to chyba malutka blacha

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotkę, na pewno spróbuję według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam jabłka, w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytanie - pisz śmiało, odpowiem pod Twoim komentarzem :)

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "Polityka prywatności".

Zapoznaj się z Polityką prywatności.