W co wyposażyć kuchnię w lokalu gastronomicznym

Sezon letni sprzyja otwieraniu się nowych lokali gastronomicznych. Latem chętnie jemy poza domem, bo albo jest za gorąco, żeby gotować albo jesteśmy gdzieś na wczasach. Piękna pogoda sprawia, że chce się wychodzić z domu, toteż chętniej poznaje się nowe lokalizacje. A często sami marzymy o posiadaniu fajnej knajpki. Ja sama przez jakiś czas rozważałam otwarcie niewielkiego obiektu gastronomicznego serwującego dania mączne. Na razie ten pomysł zeszedł na dalszy plan, ale kto wie - może kiedyś. A jakie urządzenia przydadzą się w lokalu gastronomicznym poza absolutnym, wymaganym przez sanepid minimum? O tym w dzisiejszym wpisie.


1. Piec konwekcyjny to profesjonalne urządzenie, którego nie może zabraknąć w lokalu serwującym gorące potrawy. Tego typu piec jest wszechstronny, ponieważ umożliwia: pieczenie, smażenie, grillowanie, gotowanie na parze, blanszowanie, rozmrażanie, regenerację. Ma szereg funkcji, które ułatwiają obróbkę termiczną potraw. Do wyboru są piece w różnych wielkościach. Można też skorzystać ze szkoleń z obsługi pieca konwekcyjnego. Dzięki wiedzy zdobytej na szkoleniu można w stu procentach wykorzystywać to urządzenie.

2. Bemary stanowią kolejną niezbędną rzecz do wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym. Bemary to specjalne podgrzewacze, które utrzymują ciepło potraw przez długi czas, bez obawy o nadmierne przegrzanie i przypalenie. Do bemarów można np. wlać ugotowaną zupę, żeby zachowywała ciepło przez cały dzień pracy lokalu. Wtedy nie trzeba podgrzewać jej osobno dla każdego klienta. 

3. Stół chłodniczy przez jednych uznawany jest za niezbędną rzecz w lokalu gastronomicznym, ale w praktyce wielu przedsiębiorców odpuszcza jego zakup. Jednak takie urządzenie to ogromne ułatwienie w pracy na kuchni. Stoły chłodnicze służą do przygotowywania i przechowywania zimnych posiłków. Wykonane są ze stali nierdzewnej, którą łatwo utrzymać w czystości. Stoły chłodnicze mogą być z nadstawkami lub bez. Dostępne są w różnych rozmiarach i konfiguracjach.

To urządzenia, które ułatwiają przyrządzanie potraw i ich przechowywanie w lokalach gastronomicznych. Nie jest to podstawowe wyposażenie, które koniecznie musi być w każdej kuchni, ale warto je posiadać. 


Chcielibyście otworzyć jakiś lokal gastronomiczny? A może już jesteście właścicielami takiego miejsca?

Komentarze

  1. To bardzo ważne, aby tego typu miejsca były dobrze wyposażone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś razem z chłopakiem myśleliśmy o założeniu restauracji ale chyba jeszcze zbyt mało o tym wiemy

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietna sciaga dla poczatkujacych restauratorow :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry temat na post Kasiu!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytanie - pisz śmiało, odpowiem pod Twoim komentarzem :)

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "Polityka prywatności".

Zapoznaj się z Polityką prywatności.