Pyszna szarlotka - szybki i prosty przepis na jesienne ciasto
Składniki
• 100 g masła (pół kostki)
•1 szklanka cukru
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki mleka
• 8-10 sztuk średnich jabłek lub 5 dużych
• cynamon
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie
Ja zaczynam od obierania jabłek i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dosypuję cynamon - na oko, do smaku. Jeśli nie lubicie cynamonu to możecie zamiast nieco użyć cukru waniliowego.
Jajka ucieramy mikserem z masłem i cukrem na gładką masę. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia na niskich obrotach. Po wymieszaniu wlewamy mleko i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
Połowę ciasta przekładamy do formy (o wymiarach 30x40 lub podobnych - chodzi o taką klasyczną blachę do ciast) wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną bułką tartą / mąką. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut na 170 stopni. Po upływie tego czasu wyciągamy formę, układamy jabłka na podpieczonym spodzie, a na wierzch wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 minut na 170 stopni (ja piekę połowę czasu z termoobiegiem + dolne grzanie, a później przełączam na samo dolne grzanie - wtedy ciasto po upieczeniu ma złocisty kolor). Po wystudzeniu szarlotki można posypać cukrem pudrem po wierzchu.
Smacznego ❤
Do szarlotki pyszna kawka lub herbatka i można zasiadać przy stole. A co do stołów, to ja już nie mogę doczekać się, aż będę mogła po swojemu urządzić jadalnię. Na pewno nie zabraknie tam dużego stołu z krzesłami. W moim obecnym domu brakuje mi właśnie takiego stołu - ława w salonie to jednak nie to samo. Komplet stół i krzesła, to moim zdaniem domowy must have. Zastanawiam się nad dwiema opcjami: biały, drewniany stół z brązowym blatem i do tego białe krzesła w skandynawskim stylu lub stół z dębowym blatem i czarnymi nogami (drewnianymi lub metalowymi) i do tego tapicerowane krzesła. Jestem ciekawa jakie stoły i krzesła Wam się najbardziej podobają czy też jakie macie u siebie i jak się sprawdzają. Takie to rozmyślania przy tej pysznej szarlotce, którą koniecznie musicie upiec tej jesieni.
uwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńUwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńTaka szarlotka jest najpyszniejsza :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńDomowa szarlotka jest najlepsze :) ja u mnie w rodzinie jestem „specjalista” od szarlotki i piękne ja ja każde święta :D Twoja wyglada przepysznie niż chęcią zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńA ja chętnie spróbowałabym Twojej szarlotki :)
UsuńSzarlotka nieodparcie kojarzy mi się z jesienią.
OdpowiedzUsuńMi tak samo :)
UsuńUwielbiam szarlotki:)
OdpowiedzUsuńPrzepis nie dla mnie, nie cierpię szarlotki.
OdpowiedzUsuńO widzisz, no nie każdy lubi :)
Usuńnarobiłaś mi smaka i zrobię tę szarlotkę jeszcze w ten weekend!
OdpowiedzUsuńeerie-world.blogspot.com